Gölyaşı Hareketi sadece Burdur Gölü’nü korumak için insanları harekete geçirme değil aynı zamanda konuyla ilgili kaynak sağlama, hareketin sürdürülebilirliğini sağlama amacı da güder. Bu sayfada konuyla ilgili bilgi ve belgeler, Burdur Gölü’yle ilgili yapılan daha önceki çalışmalar, indirilebilir kaynaklar bulunmaktadır.
Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan, Türkiye’nin 14 Ramsar alanından biri olup, I. Derece Doğal Sit Alanı, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Ulusal Sulak Alan statüleri altında tanınmakta ve korunmakta olan Burdur Gölü’ndeki kirlilik ve su seviyesindeki hızlı alçalma; halk sağlığını ve doğal hayatı olumsuz yönde etkilemiş, yıllarca durdurulmamış, halen devam etmekte olan ve farklı hak ihlallerine (çevre ve ekolojik haklar, sağlık hakkı, sürdürülebilir kırsal ve insani kalkınma, hayvan hakları, insan hakları…) yol açan büyük bir sorundur.
Yapılan araştırmalarda Burdur Gölü Havzasında göl seviyesinin son yıllardaki hızlı düşüşünün sebepleri arasında iklim şartlarının değişmesinden çok insan kaynaklı sebepler bulunmuştur. Artan nüfus, bölgeye uygun olmayan tarım-hayvancılık, hızlı kentleşme, madencilik ve sanayileşme gibi yerelden kaynaklanan etkilerin hem doğrudan hem de dolaylı olarak bölge ekolojisine verdiği zarar geri döndürülemez hale gelmiştir.
Burdur Gölü, uzun yıllardır kuraklığın etkisi altındayken son 10 yılda hızla ilerleyen küresel iklim değişikliği ve insan kaynaklı sebeplerle eski haline döndürülemez hale gelmiş ve hem yerel iklimi, doğayı ve canlıları hem de insan hayatlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Bir an önce göl su seviyesinin düşmesinin durdurulması ya da su seviyesinin düşme hızının azaltılması gerekmektedir.